7 February 2023

Înainte de toate, să subliniem ce înseamnă „să devii”. Nu-i așa că ne-am obișnuit ca totul să fie livrat pe repede înainte? Că ne dorim să facem lucruri mari, cu minim de efort?  Că nu avem timp de pierdut, de așteptat, de „devenit”?

Oare nu aceasta este însăși esența adicției? Nu ne promite drogul, oricare ar fi el, că vom primi maxim de plăcere cu minim de efort, că vom ajunge la o stare de „high” rapid cu investiții reduse?

Ei bine, în consilierea în adicții trebuie să fim atenți la această atitudine care nu are nimic de a face cu recuperarea. A învăța să-i ajuți pe alții să se recupereze este un proces de educare și conștientizare personală în același timp.

Fugim după recunoaștere, fugim după diplome, fugim după cursuri online care să ne învețe să lucrăm cu dependenții în doi timpi și trei mișcări. Ne-am săturat să auzim de soluții de compromis, de minimalizarea sau ridiculizarea a tot ce înseamnă consilierea sau recuperarea din adicții: „oricine o poate face, nu e mare lucru, nu are cum să fie eficientă”. În domeniul adicțiilor, la fel ca și în alte meserii, fără o pregătire temeinică, cu activități practice corelate cu teoria, ajungem – în cel mai bun caz - să zgâriem scoarța problemei, darămite să construim soluții. Spunem „în cel mai bun caz” pentru că, în cel mai rău, intervenția nepotrivită sau incompletă poate conduce la înrăutățirea situației, chiar dacă doar prin risipirea speranței de recuperare și conducerea spre o concluzie de genul „eu sunt prea grav, la mine nu funcționează nimic!”.

Cursurile noastre se derulează în regim fizic. Predarea față în față este net superioară celei online, iar noi nu ne dorim să predăm în fața unor „pătrate negre”, VREM SĂ FORMĂM OAMENI DEDICAȚI care să simtă și să trăiască alături de oamenii cu care lucrează atât emoțiile pozitive, cât și pe cele negative. Fără „devenirea” noastră nu vom putea răzbi prin furtunile emoționale ale adicției. Nu vrem să fugim de noi în spatele unui ecran, așa cum face adicția cu toți cei care suferă, dar și cu societatea întreagă care se face și ea că nu vede. Haideți să fim reali, haideți să ne cunoaștem cu adevărat!

Consilierea în adicții nu este făcută pentru cei care vor să obțină rezultate imediate, ci pentru cei care DORESC CU ADEVĂRAT SĂ AJUTE DEPENDENȚII SĂ FACĂ PRIMII PAȘI SPRE RECUPERARE. Metodele cu adevărat eficiente se învață alături de alți semeni prin interacțiune față în față. Astfel, predarea și învățarea devin o formă de psihoterapie. Nu o înveți citind o carte, uitându-te la un film sau asistând la câteva ore de curs online. 

Noi știm că a fi consilier în adicții nu este deloc simplu și că „o hârtie”, fie ea diplomă nu îți aduce abilitățile necesare de a înfrunta complexitatea bolii adicției. Imaginează-ți o discuție cu un tânăr dependent care nu găsește niciun motiv din care nu ar mai lua droguri. Sau un jucător care își falimentează familia și își lasă copiii fără cele necesare, deși îi iubește. Sau...sau...  un infinit de situații care au nevoie de răspunsuri și direcții de recuperare.

De 23 de ani suntem în domeniul recuperării din adicții și facem această meserie la cele mai înalte standarde. Nu fugim după lucruri făcute cu minim de efort, nu vrem să lansăm „consilieri pe bandă rulantă”, ci ne dorim să parcurgem un curs de consilier în adicții în care să cuprindem CÂT MAI MULTE ASPECTE PRACTICE CORELATE CU PROVOCĂRILE pe care le resimțim în intervenția de zi cu zi cu cei suferind, dar și cu presiunile unei culturi pro-consum de alcool, medicamente, jocuri sau pornografie.

Dacă vrei să accepți această provocare, nu te lăsa amăgit de lucrurile care îți promit rezultate rapide și te lasă în final cu mâinile goale. Pardon, cu o hârtie!

Ai acum oportunitatea de a veni alături de noi, cei care lucrăm de atâția ani în comunitate și avem rezultate de eficiență dovedite. TIMP DE 170 DE ORE FĂCUTE PÂNĂ LA ULTIMUL MINUT (și chiar mai mult), îți oferim:

  • Suport teoretic cu cele mai bune metode de intervenție – nu vrem să ne plângem despre problemă, vrem să cunoaștem soluții.
  • Activitate practică face-to-face prin exerciții, jocuri de rol, învățare experiențială (moderarea de grupuri de suport și grupuri de consiliere), aplicații individuale și de grup, ghizi de lucru în consiliere, studii de caz etc.
  • Activități alături de comunitatea în recuperare – expunerea directă la inteligența și înțelepciunea colectivă a persoanelor în recuperare.
  • Supervizare de-a lungul acestui proces.
  • Integrarea în comunitatea celor care și-au asumat aceeași misiune personală de a transmite mesajul recuperării prin consilierea în adicții.

Chiar dacă ți se par prea multe, te asigurăm că vei rămâne mult îmbogățit atât în plan personal, cât și profesional.

Pentru că promovăm luarea de decizii informate, te încurajăm să ne cunoști și să cauți părerile celor cu care am interacționat, fie în cadru terapeutic, fie în cadru educațional.

Cu gânduri bune!