17 February 2023

Sistemul de acreditare al consilierilor în adicții din SUA ne-a servit ca model în structurarea cursului nostru. Totuși, într-o societate care consideră că „oricine poate face consiliere în adicții” sau că „ce mare lucru ar fi de făcut?”, oferim un pachet „concentrat” de pregătire teoretică și practică. Iată însă care sunt reperele certificării din SUA (National Certified Addiction Counselor https://www.naadac.org/types-eligibility ), cu cerințele de eligibilitate pentru fiecare dintre cele 3 nivele:

 1. nivel 1 (NCAC I.)
  1. licență în domeniul medical / socio-uman;
  2. cel puțin 3 ani de experiență full-time sau 6.000 de ore de practică supervizată în consiliere în adicții;
  3. cel puțin 270 de ore de pregătire teoretică în adicții (dintre care, cel puțin 6 ore despre etica profesională și 6 ore despre infecția HIV/prevenire BTS / infecții patogene.
  4. Trecerea unui examen de nivel 1.
 2. nivel 2 (NCAC II.)
  1. licență în domeniul medical / socio-uman;
  2. cel puțin 3 ani de experiență full-time sau 6.000 de ore de practică supervizată în consiliere în adicții;
  3. cel puțin 450 de ore de pregătire teoretică în adicții (dintre care, cel puțin 6 ore despre etica profesională și 6 ore despre infecția HIV/prevenire BTS / infecții patogene.
  4. Trecerea unui examen de nivel 2.
 1. nivel Master (M.A.C.):
  1. obținerea certificărilor anterioare;
  2. master în științe medicale sau psiho-sociale,
  3. cel puțin 3 ani de experiență full-time sau 6.000 de ore de practică supervizată în consiliere în adicții;
  4. cel puțin 500 de ore de pregătire teoretică în adicții (dintre care, cel puțin 6 ore despre etica profesională și 6 ore despre infecția HIV/prevenire BTS / infecții patogene.

Deci, 170 de ore și 8 luni vă mai par multe? Pentru că știm din propria noastră experiență că acest număr de ore abia ne va deschide ochii despre ce înseamnă recuperarea și asistarea persoanelor dependente, vă vom oferi șansa supervizării ulterioare și a comunității profesionale care să vă fie alături în orice demers de dezvoltare de servicii sau consiliere.

VEZI AICI DETALII DESPRE CURSUL ACREDITAT ÎN ROMÂNIA